Olvasó Egér Tanya

Olvasó Egér Tanya

Könyv ajánló

2020. december 11. - Olvasó Egér Tanya

5714774_1.jpgEnnek a kis könyvnek a képeivel a magas hegységek állatvilágát szeretnénk megmutatni számodra. Érdemes megjegyezni, milyen sajátságosan változik a növényzet, ha alulról fölfelé haladva nézzük: legalul lombos erdők alkotnak egy sávot, fölöttük fenyvesek húzódnak, őket alacsony bozótosok váltják fel, fölöttük havasi rétek láthatók, azután ha még följebb kapaszkodnánk, már nem találnánk számottevő növényzetet (itt-ott esetleg zuzmót, mohát), csak a magasból lezúdult kőpörgetegeket, még feljebb pedig csak csupasz sziklákat, legfelül, a megközelíthetetlen gerinceken pedig csak havat és jeget.
A magas hegyek állatvilága is alapvetően a növényzetnek ezt a sávos elrendeződését követi, amelynek legfőbb oka a hőmérséklet csökkenése. A fölfelé kapaszkodás közben éreznénk azt is, hogy milyen komoly mértékben csökken a levegő oxigéntartalma (egyre nehezebben tudnánk lélegezni) és milyen jelentősen csökken a levegő nyomása.

A bejegyzés trackback címe:

https://csata-konyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6216321972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása