Olvasó Egér Tanya

Olvasó Egér Tanya

Hell Miksára emlékezünk

2020. május 15. - Olvasó Egér Tanya

hell_miksa.jpg300 évvel ezelőtt, 1720. május 15-én született Hell Miksa jezsuita csillagász, aki egy Vénusz-átvonulás megfigyelése alapján kiszámolta a Naprendszer méretét. Hogyan tudták ezt 300 évvel ezelőtt "megmérni"? Ha érdekel téged ez a téma, olvasd el ezt a könyvet :

Csupor Tibor: Csillag és ősi szó

csillag_es_osi_szo.jpg

 

Ezt a szerény jezsuita csillagászt nem is az ősi szó, hanem egy ritka csillagászati jelenség megfigyelésének vágya vitte messze északra, a sarkkörön túlra. Közben a távoli lapp nép nyelvének kutatásával is foglalkozott.  Társa volt Sajnovics János. Kettejük történetét, különösen a nagy jelentőségű vardői expedíció eseményeit adja elő az író dokumentumokra alapozott, de közvetlen stílusú írása. A könyvet érdekes képanyag egészíti ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://csata-konyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr2015686120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása