Olvasó Egér Tanya

Olvasó Egér Tanya

Csata utcai híradó - május 4.

2020. május 04. - Olvasó Egér Tanya

https://www.youtube.com/watch?v=vntAKXIuRUI

Kedves Gyerekek! Szeretettel köszöntünk benneteket! Ma Flórián napja van, ami a latin Florianus rövidülése. Jelentése: virágos, virágzó.


304 – ben ezen a napon hunyt el Szent Flórián vértanú. Az ő emlékére ma van Szent Flórián napja, aki az árvizek és tűzvészek elleni védő szent. Flórián római katonatiszt volt a mai Ausztria területén. Keresztény hite miatt megölték.
Legendája szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat. Ezért lett a tűzzel dolgozók, tűzoltók, serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők védőszentje. Névnapjához fűződő népszokások a tűzzel kapcsolatosak. Egyes helyeken ezen a napon nem gyújtottak tüzet, nem sütöttek kenyeret, míg máshol pedig éppen ezen a napon gyújtottak új tüzet, hagyományos módon, két fadarab összedörzsölésével.

Szent Flórián alakjával templomokban, házak falába süllyesztve, köztereken a mai napig lehet találkozni. A tűzoltók minden évben ezen a napon ünnepségek keretében megemlékeznek róla.

Ma van a  Star Wars-napstar_wars_nap.jpg

Május hónap a Star Wars rajongók számára eseményekben dús. George Lucas, a filmek atyja májusban született. A hat élőszereplős filmek mindegyikét májusban mutatták be. Ami miatt május 4-re került a Nap, az egy angol szójáték. A film híres mondata: „Az erő legyen veled.”, angolul így hangzik: „May the force be with you.”. Ezt a rajongók kicsit megváltoztatták: „May the fourth be with you.”, azaz „Május 4. legyen veled.”. 2012-ben Budapesten is szerveztek jelmezes felvonulást.

 

Érdekes események, amelyek május 4-hez kötődnek

1494 –ben Kolumbusz Kristóf második expedíciója során felfedezte Jamaicát.

1541 –ben volt Buda ostroma.

1814 –ben  Napóleont Elba szigetére száműzték.

1849 – ben, a forradalom és szabadságharc során a Görgey Artúr által vezetett honvéd haderő megkezdte Buda várának ostromát.

 1959 –ben adták át az első Grammy-díjat. Ezzel a díjjal a zene kimagasló eredményeit ismerik el. A díjátadót neves előadók fellépései kísérik és a televízió is közvetíti. Jelenleg a Grammy-díj a legnagyobb elismerés a zeneiparban.

2-98.jpg1989 –ben Útjára indult a Magellan űrszonda. A NASA Magellan űrszondája több mint négy évig gyűjtött adatokat a Vénuszról. Feltérképezte radar segítségével a bolygó felszínét.

1990 –ben a lett parlament kikiáltotta Lettország függetlenségét a Szovjetuniótól.

 

Híres emberek, akik május 4-én születtek:

1920 –ban Margaret Durrell brit írónő

1928 –ban  Hankiss Elemér Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, filozófus

1929 –ben  Audrey Hepburn angol színésznőaudrey-hepburn.jpg

1940 –ben Robin Cook amerikai író, akit az orvosi krimi témájú regényeiről ismerhetünk. Pl. a Kóma, Láz, Agy, Akár az Isten.

1944 –ben Huszti Péter híres magyar színész, a nemzet művésze.909.jpg

1956 –ban Igó Éva Jászai-díjas színésznő

1957 – ban Mandel Róbert tekerőlant-művész. Hallgassunk meg tőle egy zene részletet

https://www.youtube.com/watch?v=G81avvc-3ZE

 

Iskolai hírek:

Még tart a könyvtár által meghirdetett versíró pályázat, amelyet itt a blogon megtaláltok!

https://csata-konyvtar.blog.hu/2020/04/14/versiro_palyazat_388

Várjuk verseiteket!

Küldjétek el a csataiskolakonyvtar@gmail.com címre

letoltes_masolata.gif

Mindenkinek jó egészséget és tartalmas otthoni tanulást kíván a híradó szerkesztősége!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csata-konyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr8415641824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása