Olvasó Egér Tanya

Olvasó Egér Tanya

Csata utcai híradó - április 27.

2020. április 27. - Olvasó Egér Tanya

Kedves Gyerekek! Ma Mariann névnap van. Ez a név a latin Marianus férfinév női párjából, a Marianából ered. Jelentése: Marius nemzetséghez tartozó.
Szeretettel köszöntünk mindenkit, akinek ünnep ez a mai nap!

Ma van a vakvezető kutyák világnapja

1994-ben emlékeztek meg először a vakvezető kutyákról. A jól képzett kutya megvédi gazdáját a rá leselkedő veszélyektől, akár még gazdája utasításaival ellentétesen is cselekszik ennek érdekében. 1916-ban Németországban kezdték képezni ilyen célra a kutyákat, a világháborúban megvakult katonák segítésére. Magyarországon először 1978-ban nyitottak ilyen iskolát. Angliában évente 700 kutyát képeznek ki, Magyarországon mindössze évente 20-25 kutyát adnak át. A hazánkban élő 20000 vak emberből csak 110-120 személy rendelkezik segítő kutyával. Elsősorban a labrador retrievert, a golden retrievert és a német juhász kutyát tudják használni segítőnek. 8-12 évesen vonulnak "nyugdíjba".

Könyvajánlás
Sheila Hocken:Emma ​meg én

Sheila Hocken gyengénlátó családban élt. Vele született szembetegsége az évek alatt annyit romlott, hogy húsz éves korára teljesen megvakult. Ez mindannyiunknak nehezen kezelhető tragédia lenne, Sheila azonban erőt merített belőle. Dolgozott, sportolt, szórakozott, férjhez ment, mint bármely látó ember. Van egy segítőtársa Emma, a játékos, vakvezető labrador kutya. Megismerkedésük és egy életen át tartó barátságuk történetét írja le Sheila Hocken, a boldog feleség és családanya, aki az orvostudomány fejlődésének köszönhetően közben visszanyerte a látását. Sheila Hocken Notthingamben vakvezető-kutyaiskolát nyitott, hogy megadja másoknak is azt az általa is tapasztalt szabadságot, amit egy jól képzett vakvezetőkutya barát nyújthat egy gyengénlátó vagy vak ember számára

 

Szlovéniában is ünnep ez a mai nap. Április 27. az ellenállás napja (a német, olasz, magyar megszállás ellen harcoló Felszabadítási Front 1941-es alapításának emléknapja).

 Események, amelyek április 27-hez fűződnek:

1991 –ben Franciaországban megnyílt a francia Cheviré híd.

1992 – Szerbia és Montenegró megalakította az új Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot.

2014 –ben, a kereszténység történetében egyedülálló módon egyszerre két pápát avattak szentté, XXIII. Jánost és II. János Pált.

2003 –ban ezen a napon indult Németországban a  Wikipedia.

Tegnap volt 34 éve, hogy robbanás és tűz ütött ki a csernobili atomerőmű egyik reaktorában Ez volt az eddigi legsúlyosabb következményű nukleáris baleset.

 Híres emberek, akik április 27-én születtek:

1937 –ben Szekeres Ilona magyar színésznő

1941 –ben Dobos Attila magyar zeneszerző, énekes, orvos


1945 –ben ápr. 27-én született Sztevanovity Dusán szerb származású magyar dalszövegíró, dramaturg, zenész

https://www.youtube.com/watch?v=pb1bQSzSukY

Dusán születésnapja alkalmából itt egy dal, amelynek ő írta a szövegét.Rendkívül megható és szívhez szóló. Hallgasd végig!

1953 –ban ezen a napon született Tokody Ilona Kossuth-díjas magyar opera-énekesnő

 

 

Iskolai hírek:
Sajnos most is nagyon kevés van :-(
Felhívnám a figyelmeteket a könyvtár által meghirdetett versíró pályázatra, amelyet itt a blogon megtaláltok!

https://csata-konyvtar.blog.hu/2020/04/14/versiro_palyazat_388

Várjuk verseiteket csataiskolakonyvtar@gmail.com címen

Mindenkinek jó egészséget és tartalmas otthoni tanulást kíván a híradó szerkesztősége!

A bejegyzés trackback címe:

https://csata-konyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9715641004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása